6th-9th December 2011

In collaboration with the Faculty of Architecture of the Middle East Technical University- METU in Ankara, Turkey, we organized a Parametric Design Workshop for Master Students and  Nurus, an international design company located in Ankara.

Organisation: Arzu Gonenc Sorguc, Ipek Gursel Dino, Verena Vogler

Tutors: Maite Bravo (IAAC), Tobias Schwinn (ICD), Verena Vogler, Ioulietta Zindrou 

Assistants: Bilge Goktogan, Muge Krusa

Sponsors: ESER Insaat, METU Department of Architecture, NURUS from METU Ankara

This four day intense workshop was initiated by Ipek Gursel, Arzu Gonenc Sorguc (METU Ankara) and myself and dedicated to introduce techniques and concepts of parametric processes as instruments for architectural design and fabrication. Master students of METU developed parametric digital models and fabricated them of sheet metal. The workshop included a general introduction to Parametric Design and Fabrication, Software Tutorials, a series of lectures and a unique production experience at the NURUS Factory in Ankara. A central part of the learning was to experience all steps of the design process – from idea to production.

Selection of student work

© photographs Verena Vogler
Advertisements

/project in collaboration with EMBT Arquitectos

Architect: Benedetta Tagliabue
Project Director: Karl Unglaub
Collaborators: Verena Vogler, Martina Pusceddu
Inauguration: November 2011

Another Camper Store designed in collaboration with EMBT Arquitectos has been inaugurated in Georgetown in Washington DC, United States.

Camper-store-Benedetta-Tagliabue-Washington-DC-03 Camper-store-Benedetta-Tagliabue-Washington-DC-05 a Camper-store-Benedetta-Tagliabue-Washington-DC-06


/workshop carried out in collaboration with Prof. Henning Rambow, CAD department of the University of Applied Sciences Leizpig

Organisation: Prof. Henning Rambow, Verena Vogler

Tutors: Maite Bravo (IAAC), Luis Fraguada (LAN), Verena Vogler (EMBT),  Ioulietta Zindrou, Dimitri Stefanescu

Assistant: Patrik Bedarf

Students

Invited students

Alex Mitxelena, Christoph Feinweber, Daniel Da Rocha, Diego Camargo, Ezekiel Collantes, Gonçalo Azevedo, Gonzalo Portabella, Gordon Tannhäuser, Henning Seide, Jannes Willhelm, Javier Perez Pittaluga, José Espizua Contreras, Martin Rieck, Peerapong Suntinanond,   Philipp Dittus, Robert Thompson, Steffen Reichert,           Sylvio Hoffmann, Tjong Jiayu, Utku Külahci, Vaiva Simoliunaite, Virginia Chiappa Nunez, Wing Yun Wai

Students  HTWK Leipzig (FH)

Adrian Heller, Christian Schunke, Christian Schlauch, Daniel Lücke, Dieter Ludwig , Dorothea von Rotberg, Eric Kessel-Büttner, Hung Siemang, Jörg Fritsche, Markus Fix, Martin Hegenbarth, Patrick Bedarf  , Paul Rudolph, Rocco Heyne, Stefan Huth   

Photographs

Steffen Reichert, Ioulietta Zindrou


/project in collaboration with EMBT Arquitectos

Architect: Benedetta Tagliabue

Project Director: Karl Unglaub

Collaborators: Stefan Geenen, Verena Vogler, Max Gunst, Gabrielle Rotelli

Inauguration : September 2011

Please find the official picture gallery of the Hamburg Music school here

Conceptual Collage

The new auditorium with the main entrance foyer completes the program of the youth music school, finished in 1999. The extension, which was designed ten years after the original project is located in the narrow space between the old school and the new youth school and creates a new passage between them.

The auditorium is visible as an irregular round shape with a gallery level.  Mainly bricks cover the façade, referring in material and shape to the existing buildings.

Ornamentation: The façade pattern was inspired by sound waves and therefore indicates the content of the building in the exterior.

/Development Drawing of the Facade

The following pictures were taken during the Inauguration in September 2011 by Stefan Geenen.

Jugendmusikschule Hamburg, Konzertsaal

/Picture of the Model


/project in collaboration with  EMBT Arquitectos Barcelona

The name Camper stems form the Catalan term “campo” and means “countryside”. The imagination of shoes stepping on irregular robust surfaces as earth inspired the organic shaped interior of three different Camper Stores in Seville, Barcelona and Washington D.C. To try on shoes in front of mirrors turns into a joyful experience when twisted reflecting surfaces appeared in the project.

Camper shoes were historically built in Mallorca out of flat cut leather patterns. Put together they become beautiful three-dimensional wrappings. The interior for the Camper Stores was designed and produced in a very similar way. The profiles of different Camper shoe models such as shoes with or without hills, sneakers, boots or sandals, for men or for women inspired the geometry of the shelves. All flat profiles were put one next to the other and a volume appeared. Transformations between the shoe profiles create benches, tables, surfaces and a lot of crazy mirrors.

Architect:  Benedetta Tagliabue (EMBT)

Project Director: Karl Unglaub

Collaborators: Verena Vogler, Stefan Geenen, Gabriele Rotelli

Inauguration: November 2010

photography artist: Marcela Grassi


/ competition in collaboration with EMBT Miralles Tgaliabue Arquitectos Barcelona

Miralles Tagliabue (EMBT) was recently awarded first prize in the International Competition for the New Campus of Fudan University School of Management in Shanghai, China. Fudan is part of a network of universities and their respective buildings located in Shanghai, Fudan is also a very special and unique university with an extensive history and a very unique character. Besides the main campus, there are two new components. These components are not closely located, they are separate pieces, so in order to establish the connection the buildings must convey the identity of Fudan and contemporary life.

Architect: Miralles Tagliabue EMBT
Location: Shanghai, China
Architect: Benedetta Tagliabue (Miralles Tagliabue EMBT)
Project director: Joan Callís (Miralles Tagliabue EMBT)
Collaborators: Karl Unglaub, Salvador Gilabert, Dani Rosselló, Stefan Geenen, Verena Vogler, Valentina Nicol Noris, Maria Francesca Origa, Gabriele Rotelli, William George Mathers, Giulia Altarelli, Felipe Pecegueiro Do A. Curado, Mar Flores, Suhash Patel, Roberto Palau Tamez, Diana Rizzoli, Heather Mc Vicor, Lorenzo Magno, Ana Catalina Villareal Yarto, Michael Zaccaria, Frederik Hesseldahl, Lynda Zein, Silvia Rio, Erica Lago, Martin, Ana Isabel Mireles Gonzalez, Beatriz Cabanillas
Structural Engineer: MC2 – Julio Martínez Calzón
Consultancy for Building Energy Systems Analysis and Design: Prof. Brian Cody

/aereal view

/interior view

The public life within the new campus buildings is generated under the roof-structure within the block. The program of the business school is expected to engage about 8,000 people in the complex at peak times. In this aspect the buildings require an easy and clear organization of the complex program. All public activities like Big Auditorium, library, museum, student food core, shops are placed on the first level, second level, and level minus one. All these public levels connect with the campus garden. The main classrooms are on the third and fourth floors. The block on the west side is connected with bridges to establish an easy and continuous circulation route for the students. On top of the classroom and lounge route are located the separate units of administration, incubator, research, conference center, etc. The theater and the museum are on the ground floor of the block on the east, and the alumni club is linked to the museum so that they can share facilities.

/Position in Shanghai

/Functions

The footprint of the campus will be an essential element in generating an urban mixture. Miralles Tagliabue (EMBT) strongly believe that the central green spine between the blocks of the campus will play a major role in creating the mixture. The existing structure of the area does not have the capacity to generate any public life, the new Fudan campus will create a new core in the new community. The blocks on the western façade side are connected by a public green space. The master plan for this new zone defines the density and heights. The new buildings must have a relationship to the surrounding buildings, the volumes must relate to the urban context, and be adjustable to the different functions. EMBT modified the volumes of the master plan within the given specification to create that mixture. The buildings become part of a network of connections, instead of forming borders.

/view courtyard

Key Attention is given to the public gathering space of the building. Timber and other material are used to give a confortable and welcoming feeling. The central Boulevard is more urban and has big trees and water features. The internal zone introduces vegetation in between the building and mixes the interior.

/section

Also check out this website!


The book apomechanes –nonlinear computational design strategies presents all the projects designed and manufactured during the studios apomechanes 2009 & 2010, along with new and original articles from architects and academics such as Karl Chu, Carla Leitao, Dave Pigram, Roland Snooks & Robert Stuart-Smith [Kokkugia], Ezio Blasetti & Pavlos Xanthopoulos & Ioulietta Zindrou [Ahylo], which investigate computational design and its fields of application.

😉

 Review  Rhino News

Buy the book here!